Dé juridische vernieuwer van 2021 is BIM Legal – Advocatie


Advocatie
Dé nieuwssite voor advocaten, notarissen en juristen
4 november 2021 door
BIM Legal,, een samenwerking tussen BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Hermans & Schuttevaer en Westport Notarissen, wint dit jaar de Gouden Zandloper in de categorie Legal Innovation. De online 3D-weergave van de juridische informatie van nieuwbouwwoningen was de absolute favoriet bij de jury.
Foto: Julia Peleaulu, met v.l.n.r. Niels Bossink (BPD), Lars Boellaard (Westport Notarissen) en Jean-Paul Bolhaar (Hermans & Schuttevaer)
Net als vorig jaar hebben de juryleden de Legal Innovation-winnaar in de notariële hoek. In 2020 won CC Dr@ft – Corporate Structuring van Clifford Chance: een automatiseringssysteem voor notariële documenten. Dit jaar gaan BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en de snelgroeiende notariskantoren Hermans & Schuttevaer en Westport Notarissen er met de winst vandoor.
Het online 3D-beeld van nieuwbouwwoningen is onmiskenbaar van toegevoegde waarde voor woningkopers, volgens de Gouden Zandlopers-jury. Zij kunnen met BIM Legal met één klik zien welke specifieke juridische afspraken gelden per nieuwbouwwoning. De innovatie voegt hiervoor juridische en notariële informatie toe aan het bestaande Bouwwerk Informatie Model (BIM).
“Dit doen we niet enkel voor het gebouw, maar ook voor de omgeving,” vertelt Niels Bossink, directeur bij BPD. “In BIM leggen wij precies vast welke regelingen van toepassing zijn, bijvoorbeeld met betrekking op recht van overpad en erfdienstbaarheid. De koper ziet hierdoor in de 3D-visualisatie van zijn woning welke afspraken gelden, en hoeft geen honderd pagina’s aan akten door te ploeteren.”
Notaris Lars Boellaard, namens Westport Notarissen betrokken bij BIM Legal, vult aan: “Onze innovatie heeft dus meerwaarde voor de koper – die ziet wat hij koopt en begrijpt wat hij koopt –, maar ook voor de gehele keten van betrokken organisaties. Nederland staat voor een grote opgave: er moeten tienduizenden woningen per jaar extra gebouwd worden. Op de traditionele manier gaat dat niet lukken. We zullen moeten versnellen. BIM Legal zorgt voor meer efficiëntie; de vastgelegde afspraken zijn direct inzichtelijk voor elke partij.”
Daarmee is BIM Legal ook van belang in maatschappelijk opzicht; een andere belangrijke voorwaarde voor de winnaar van de innovatie-Gouden Zandloper dit jaar. Voor de jury komt dus alles samen bij BIM Legal: de innovatie heeft meerwaarde voor cliënten, is maatschappelijk relevant en heeft toch dat extra sausje; het technisch vernuft.
De jury was ook onder de indruk van twee andere genomineerden voor de Legal Innovation Award: het juridisch onderzoeksplatform Bluetick en het initiatief voor nieuwe wetgeving voor verbeterde waarborging van het bestaansminimum voor mensen met schulden van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).
Terugkijken: de uitreiking van de Legal Innovation Gouden Zandloper:

Wilt u meer weten over de andere genomineerden voor de Legal Innovation Award én winnaar BIM Legal? Lees dan het nieuwe Advocatie Magazine, dat grotendeels in het teken staat van de Gouden Zandlopers 2021. Klik op de cover om het digitale magazine te openen.

Filed Under: Gouden Zandlopers, Innovatie & Tech, Nieuws

Magazine
Advocatie is een uitgave van
Sdu
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
Powered by Sdu
Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

source